Växthus

Växthus är supertrevligt att ha i trädgården och gör ofta att man får ett nytt intresse samtidigt som man piffar till sin trädgård, men samtidigt kan växthus kännas lite avancerade, framför allt för alla som inte har så stor erfarenhet av dem. Vi har därför satt ihop denna guide, avsedd för nybörjare, med råd och tips kring just växthus.

Detta vill vi tipsa dig om, om det är så att du ska köpa växthus för första gången:

Snåla inte med storleken

Det kan kännas lockande att köpa en mindre variant till att börja med, men de flesta som gör det märker efter ett tag att de hellre skulle vilja ha något större, och då måste man förstås skaffa nytt. Växthus har i många fall dessutom ett begränsat återförsäljningsvärde, eftersom många köpare förstås oroar sig över hur ömtåliga växthus trots allt är, så har du ett mindre växthus, helt enkelt för att du inte tänkt igenom ditt inköp ordentligt, kan det ofta vara svårt att bli av med det. Och då skaffar man i regel inte gärna en ny och större variant också, så finns det minsta möjlighet att du vill ha en större modell, rekommenderar vi dig helt klart att skaffa detta från början.

Den vanligaste storleken på växthus ligger på mellan 15 och 18 kvadratmeter, så detta kan vara en bra riktlinje för många, men har man tänkt sig något lite mer storslaget kan man även välja något ännu större.

Se till att skaffa ett fint tak

Detta är framför allt viktigt om man skulle vilja använda växthuset som en utebyggnad som man även sitter i. Då är det underbart att kunna se himlen ordentligt, både mitt i natten när stjärnorna och måne lyser upp skyn, samt dagtid, då det är mycket trevligt att titta på moln och en blå himmel. Att köpa ett växthus med ett lite mer påkostat tak är därför en utmärkt ide i dessa fall, och något vi verkligen rekommenderar.

Se till att ordna med installation av vatten, el och annat du behöver från början

I vissa fall kan man köpa med färdiga lösningar för detta när man köper sitt växthus, och då är detta att rekommendera. Att få färdigt allt sådant redan från början är nämligen betyligt lättare än att början lägga till detta i efterhand, vilket i många fall kan vara betydligt krångligare än många tror. Var därför smart och ta hand om allt från början. Detta tenderar förstås att bli något dyrare, men är det så att du inte har råd att göra allt ordentligt, vänta hellre till nästa år i så fall och spara lite pengar för att ha råd med detta. Detta kommer du inte att ångra!

Ta reda på alla gällande regler och bestämmelser innan du köper något

Vissa av de regler som gäller för växthus kan nämligen göra vissa specifika växthus mindre passande för dig. Exempel på saker att känna till är bland annat:

Du måste skaffa bygglov om du vill skaffa ett växthus större än 10 kvadratmeter.
Växthuset måste stå minst 4.5 meter bort från grannens tomt.
Men även andra bestämmelser kan ha betydelse, så istället för att chansa och behöva reda ut problem relaterade till detta i efterhand, bör du ta reda på vad som gäller innan köp!

Välj material med omsorg

Många tycker att växthus byggda i trä är de mest charmiga, och vill även att växthuset ska ha äkta fönsterglas. Det är dock viktigt att känna till att både trä och glas som material i sammanhanget har vissa nackdelar, glas då det går sönder lätt och trä eftersom det kräver underhåll, och att det finns betydligt bättre material att välja mellan idag också. Alla tycker inte att dessa material är lika charmiga som de gammaldags växthusen, men är man mer praktiskt lagd kan man ofta uppskatta den lättskötthet som aluminiumramar istället för träramar på växthuset medför, och hur svårt det är att slå sönder plexiglas med mera. Bekanta dig därför gärna med alternativa material också, istället för att bara anta att du måste skaffa de traditionella materialen.