Trädgårdstraktor

Om man har en väldigt stor gräsmatta där hemma kan det ta väldigt mycket tid att klippa den och ta hand om den. Därför väljer många att skaffa en trädgårdstraktor som kan hjälpa en med detta, eftersom den gör att man behöver lägga ned betydligt mindre tid på detta. Dessutom kan trädgårdstraktorer ofta ha flera andra funktioner också, och nästan användas som en liten traktor, därav namnet. Bland annat kan den som väljer en trädgårdstraktor med rätt tillbehör dra vagnar med hjälp av den, eller till och med ploga och gödsla med den.

En stor skillnad olika trädgårdstraktorer emellan är var klipparen sitter. Detta kan nämligen vara längst fram eller mitt under traktorn, under den plats där man sitter som förare. Av dessa är de med en klippare i mitten de mest gångbara för andra ändamål än klippandet. Dessa trädgårdstraktorer brukar vara frontstyrda, medan de som har klippare längst fram kan klippa finare, på konstiga ställen som nära kanter, buskar och liknande. De med en klippare längst fram brukar dock vara dyrare att skaffa, men de kan också ha vissa tillbehör som gör andra ändamål än bara gräsklippning möjliga, beroende på vilken modell och vilket märke man väljer.

Vidare kan trädgårdstraktorer vara antingen tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Av dessa är de fyrhjulsdrivna dyrare, men de fungerar bättre på ojämna underlag, t.ex. kuperade gräsmattor. Tvåhjulsdrivna varianter kan nämligen fastna och slira betydligt mer.

Utöver detta påverkar förstås motorn som sitter i en trädgårdstraktor prestandan väldigt mycket.

De flesta trädgårdstraktorer är inte särskilt underhållsfria, utan de måste rengöras efter varje användning. Dessutom kan slipning av knivarna behövas, och det är även ett måste att se till att hålla motorn ren samt smörja den regelbundet. När vintern kommer och man vet att man inte kommer att använda trädgårdstraktorn på ett tag är det även vettigt att koppla bort batteriet samt tömma tanken för att undvika problem. Innan man tar i bruk trädgårdstraktorn igen på våren är det också vanligt att man måste gå igenom alla delar på den innan den används för första gången.

Många trädgårdstraktorer omfattas av trafikförsäkringsplikten och måste därför ha en trafikförsäkring, dock inte alla. Olika trädgårdstraktorer kan vidare ha olika bra säkerhetsfunktioner, t.ex. att väldigt lätta personer – i regel barn – inte kan sätta igång dem och liknande. Har man barn i familjen är det vettigt att satsa på en variant som har så bra säkerhetsfunktioner som möjligt.