Lusthus

Lusthus har en lång historia i Sverige, och under många hundra år har man byggt och umgåtts i dessa unika små hus som placeras i trädgården. Inspirationen till lusthusen hämtades utomlands och man var inte rädd för att ta ut svängarna och bygga riktigt unika lusthus som kunde imponera på gästerna. Under åren utvecklades lusthusen enligt de rådande trenderna ända tills slutet på 1800-talet då deras popularitet fick ge vika för glasverandor som blev det nya modet. Men fortfarande finns det många välbevarade lusthus kvar i Sverige, som är en intressant del av vår historia och ofta mycket vackra att se på. Här får du veta mer om lusthusens bakgrund och historia i Sverige.

Inspiration hämtades utomlands

Det var på 1600-talet efter det 30-åriga kriget som lusthusen började uppföras i Sverige. Eftersom resor ute i Europa blev allt vanligare tog man hem idéer gällande arkitektur och trädgårdar som sedan blev vanliga bland överklassen och de kungliga i Sverige. Man lade mer fokus på trädgårdar och ville därmed också spendera mer tid ute men ändå ha någonstas att sitta och umgås på. Många lusthus på denna tiden var åttakantiga, och det beror på att man hämtade inspiration från små italienska tempel. Enligt svensk byggnadstradition användes trä för att bygga lusthusen, och man lade även till fönster som gjorde att man kunde se ut över och beundra sin trädgård och eventuell utsikt. Lusthusen uppfördes av de rika då det ansågs vara ett onödigt hus som endast var till för nöje och rekreation. De användes främst för förvaring, som drivhus, för bjudningar och som en plats där man fick vara ifred och läsa en bok eller filosofera.

Lusthusens utseende följde trenderna under åren

Lusthusen som byggt sedan 1600-talet har hela tiden följt de aktuella trenderna, och eftersom det var en byggnad för avkoppling och umgänge tog man inte lika seriöst på utseendet och designen som när det gällde huvudbyggnaden. Det var nämligen vanligt att ta ut svängarna ganska rejält och imponera på sina gäster med avancerade detaljer som hämtade från kinesiska pagoder, grekiska tempel och moriska byggnader. På 1800-talet började det bli vanligt även för rika grosshandlare att uppföra lusthus i sina trädgårdar, och de introducerade snickarglädje som blev en stor trend vilket också påverkade lusthusens utseende.

Dagens välbevarade lusthus

På 1880-talet minskade lusthusens popularitet, och detta berodde främst på att man började bygga glasverandor framför bostadshusen istället. Men många äldre lusthus är idag fortfarande mycket välbevarade, och det finns många att beskåda över hela Sverige, både sådana som tillhört privatpersoner och sådana som ägts av välkända personer eller kungligheter. Några exempel på välbevarade lusthus idag är Fåfängan i Stockholm vars namn kommer från att det är placerat högt upp så att det kan ses av många, Turkiska kiosken i Hagaparken som är inspirerade av moriska byggnader samt Snuskulan i Kalmar som har en vacker kupol. Passa gärna på att besöka dessa och andra lusthus om du har vägarna förbi, då de är mycket vackra och en del av svensk arkitekturhistoria.