Friggebod

Att bygga en friggebod är ett billigt sätt att få ett extra rum på tomten, som kan användas till så vitt skilda saker som gästrum, bastu, förråd eller växthus. Det är förhållandevis billigt att bygga en friggebod om man jämför med att bygga ut huset, och dessutom behöver man inte heller betala något för att ansöka om bygglov. För att försöka hålla nere priset så mycket som möjligt finns det några tips att ta till, så att du kan hitta en riktigt billig friggebod oavsett vad du vill använda den till.

Är det billigast att bygga själv eller köpa en färdig friggebod?

Om du har goda kunskaper om att bygga hus och är händig, så kan det bli billigare att bygga en egen friggebod. Då får du vara beredd på att lägga ner en hel del tid, men i gengäld kan du spara mycket pengar, särskilt om du bygger med lösvirke. Det är dock viktigt att köpa virke av bra kvalitet, eftersom det annars kan dra åt sig fukt och svälla på grund av att temperaturen varierar så mycket från vinter till sommar. Att bygga en egen friggebod i lösvirke tar omkring en månad om du arbetar på helgerna, men är det absolut billigaste alternativet. Om du däremot inte har så mycket kunskap om husbygge sedan tidigare kan det snarare bli dyrare i längden att bygga friggeboden själv från grunden. Då måste du istället köpa en färdig byggsats som kan sättas ihop under en helg.

Var hittar man de billigaste byggsatserna till friggebodar?

Om du vill komma undan så billigt som möjligt när du ska köpa en byggsats till en friggebod bör du leta på nätet. Det finns många återförsäljare av friggebodar online som säljer dem till lägre pris än man tar i en fysisk butik. Några av de populäraste tillverkarna av friggebodar är Trähuset, Jabo, Sorselestugan och Polhus, och från dessa kan man välja bland ett brett utbud av bodar som kostar från cirka 20 000 kronor upp till flera hundra tusen kronor. Om du vill hitta en så billig friggebod som möjligt bör du välja en enkel modell, men tänk på att det kan skilja mycket på vad som ingår i priset. En del friggebodar levereras endast med stommen, medan andra är fullt utrustade. Därför kan enbart priset i sig inte användas för att avgöra vilken friggebod som blir billigast, utan man måste alltid räkna på den totala kostnaden för alla delar som behövs för att friggeboden ska bli helt färdig.

Jämför olika priser genom en kalkyl

För att hitta den allra billigaste friggeboden bör du göra en kalkyl där du räknar med alla delar av bygget. På så sätt kan du se det totala priset och jämföra olika erbjudanden från olika återförsäljare. Det du bör räkna med i kalkylen är kostnaden för att bygga grunden, material till friggeboden såsom virke, isolering, fönster, dörr, färg och golv samt eventuell monteringskostnad. Om du vill installera el i friggeboden bör du också räkna i detta i kalkylen så att du i förväg vet precis hur mycket friggeboden kommer kosta totalt och kan jämföra priser tills du hittar ett erbjudande du blir nöjd med.